Sorg i talgoxeholken...

När man väljer att studera djurlivet på nära håll genom webbkameror så får man även se obehagliga saker. Normalt sker det i det fördolda och vi får inget veta. Sent i går kväll så tittade jag igenom dagens inspelning av talgoxeholken. Fick ganska snabbt se en stor näbb som stacks in i holken. Jag uppfattade det först som en väldigt glupsk unge som fick tag i näbben och höll sig fast ända upp till ingångshålet. Där såg jag inte vad som hände men helt plötsligt blev den slängd tillbaka ner i boet. Jag tittade på filmen igen och fick då till min fasa se att det var en hackspett som försökte få tag i en unge :-0. Den drog också i bobalen och ställde till en väldig oreda. Någon timme senare var den där igen och ett par timmar efter det. Då såg jag Kicki ligga i försvarsställning och väsa väldigt mot hålet. När filmen var slut kunde jag fortfarande räkna till 5 ungar och jag gick och la mig med oro i maggropen. Vi pratade om att eventuellt förlänga ingångshålet.

I morse när jag satte på kameran såg boet helt annorlunda ut. Allt det mjuka var borta och hur jag än räknade kom jag inte fram till mer än 4 ungar :-(. Kicki var med ungarna mest hela tiden, bökade runt och verkade mycket stressad och otrygg. Hon satt stelt bredvid och på ungarna utan att kunna koppla av.

Hacke har varit galen hela dagen. Flyger vilt omkring bland fågelmatarna och försöker fånga fåglarna där. Däremellan har han gjort avstickare till Kickis och Rogers holk och jag har sett Kicki inta försvarsposition. Roger har fått mata ungarna.
Jag har jagat bort hacke både genom fönstret och när vi sett honom jaga småfåglarna vid matningen. Kan säga att vi inte har haft en lugn stund i dag. Jag har antingen behövt ha koll genom kameran eller på plats utomhus. Tänk om han lyckas ta någon av föräldrarna!

Så här kan man inte ha det någon längre stund så något måste göras.


Roger flyger in i holken!

Maken snickrade en förlängning på ett par centimeter till ingångshålet och borrade ett lika stort hål i den. När Kicki äntligen lämnade holken klättrade han upp på stegen och borrade fast den ovanpå det gamla hålet.
Kicki kom snabbt tillbaka, flög fram till holken och såg att det inte stämde. Hon kikade in lite men blev rädd för det nya. Flög upp i trädet och gjorde varningsljud. Det tog ett par minuter sen krånglade hon sig in. Kollade att allt var OK där inne och flög sen ut och hämtade mat till dem. Nu har jag sett att Roger också har accepterat den nya ingången. Hoppas nu att hacke stoppas från att få in näbben någon längre bit.


Roger sjunger utanför holken!

En liknande förlängning ska monteras upp på Tittis holk. Hennes ungar kommer kläckas om ett par dagar och där ligger boet ännu närmare öppningen. Vill INTE bjuda hacke på fler ungar!!

Tipsa alla ni känner som har holkar att bygga förlängning till öppningen. Såg på nätet att de finns att köpa från England bl.a.

http://gardenbirdfeeder.co.uk/acatalog/_.html

Hoppas att det förblir lugnt i holken nu. Kickis och Rogers ungar ska inte behöva vara rädda och inte heller deras föräldrar. Min syn på hackspetten har helt klart omvärderats.

R.I.P lilla fågelunge :-(.

På återhörande,
Alexandra

Ett koltrastbo!

Jag hittade ett koltrastbo i skogsdungen bakom vår trädgård häromdagen. Det låg alldeles öppet på en gren precis bredvid det ställe där jag brukar hälla ut frörester. Fotade det ägg som låg däri och har sedan återkommit en gång per dag för att titta lite försiktigt. 3 ägg ligger det nu i boet :-). Koltrasten Klara har också fått en egen sida: http://www.toypudel.com/koltrast2012.htm

Jag ska smyga dit lite försiktigt och försöka fota ungarna när föräldrarna lämnat dem själva en stund. Jag har ju telezoom och kan stå en bra bit ifrån så det borde kunna gå. Kanske det kan bli någon film på ungarna också?

Här kommer de bilder som jag fått än så länge:


Första ägget! Så fint det är!


Två ägg!


3 ägg! Det översta ser lite skadat ut.


Boet på en grangren!


Slutligen en bild på den blivande mamman Klara!

På återhörande,
Alexandra :-)

Vackra Blondie!

Vårt vita "sockervadd" Blondie blir bara vackrare ju äldre hon blir. Nu 2 ½ år
fyllda kan vi inte se oss mätta på henne. Hon älskar uppmärksamhet och tigger
kel i soffan på kvällarna. Att bli klappad på magen är det hon gillar mest :love:!
Däremellan är hon lagom busig men vill också gärna vara till lags. Hon har en underbar personlighet.
Titta och njut av vår lilla "isbjörn"! 

På återhörande,
Alexandra :-)

Fågelvår, svartvit flugsnappare och årets första fågelungar!

Vilken härlig fågelvår/ sommar vi går till mötes här! 5 holkar är nu upptagna av söta småfåglar. Från två av dem sänder vi LIVE. De kan ses här: http://www.toypudel.com/webcamfagelholk.htm

När tror ni att första talgoxeägget kläcks?


I blåmesholk 2 var det slagsmål i går mellan Titti och en blåmesrival som kom och slängde in lite mossa :-0. Uj, vad de slogs men Titti avgick med segern. Normalt vet man ju inte vad som sker inne i holkarna. Jag var orolig att Titti skulle överge sitt bo men hon kom på kvällen och sov där hela natten. Fick dessvärre se lite senare i dag att hon låg och väste igen och att någon kikade in på henne. Den här gången lyckades hon skrämma bort inkräktaren.

Fick bevittna mitt livs första blåmesparning när jag tittade ut mot trädet och holken i morse. Ut flög Titti från holken mot den lilla blåmes som fanns på en gren. Båda två viftade med sina vingar och såg ut som när de lekmatar. Visste inte att även hanen kunde se ut som en liten uppburrad unge med viftande vingar utan trodde först att det var den andra honan som bråkat med Titti i holken. Helt plötsligt så parade de sig och det var över på någon sekund. Strax därefter så jagade Titti iväg talgoxen Roger och sen stack hon in i holken igen. Tuff brud lilla Titti!!

Upptäckte i morse att en av skogsholkarna såg konstig ut kring inflygningshålet. Det såg ut som om Hacke varit där och hackat det större trots nubben som är runt. Gick lite närmare och såg då att det var ett gammalt löv som stack ut. En liten svartvit flugsnappare blev skrämd och flög iväg från sin gren. Oj, tänkte jag och backade lite. Då vågade den sig fram igen och flög in med ett nytt stort löv.

En svartvit flugsnapparhona!! En hane har vi haft sjungande i flera år men han har aldrig fått tag i en hona så efter ett tag har han försvunnit. I går såg jag på håll hur de försökte flyga in i björkholken där blåmesfamilj 1 har sitt bo och det blev ett himla liv.


Så bra att de nu har hittat en egen holk. Denna holk hade jag silvertejp på ett par veckor så den skulle bli ledig lite längre. Ett bra tips om ni brukar få svartvita flugsnappare i er trädgård!

Hoppas nu att detta är hans första fru så att hon får hjälp av hanen att mata sina ungar. Svartvita flugsnapparhanen sätter sig gärna och sjunger vid ytterligare en holk när första frun boat och lagt ägg. Han hoppas på att få en hona till i ett annat område. Om han lyckas så överger han sen hona två som får klara av ungarna helt ensam då han återvänt till den första. Vilken fräck gynnare!

Medan jag stod och fotade flugsnapparen så hörde jag lite prassel bakom mig. Jag tittade upp i grenverket på granen som står där och fick se en ringduva titta fram :-). Denna gran står i vår trädgård och ekorren Putte har byggt lite där och blir nog inte glad om duvorna tar hans lya. Det låg lite ringduvefjun på marken så han kanske redan har försökt mota bort dem? Jag ska hålla lite koll där så får vi se om det blir duvungar också eller om de barade provade lite.


Mata mig!


Jag kan inte äta själv!


Vill ha, vill  ha!


Varsågod min unge!


Mera mat, mera mat....


Nu får den klara sig själv!

Årets första fågelungar är här! Fick se en jättesöt liten gråsparvsunge i förrgår. Först trodde jag att det var den vanliga lekmatningen men näbben var mycket större och bredare på denna och den slutade aldrig tigga. Mamman verkade lite trött på den så kanske att detta är den första som flugit ut?

På återhörande,
Alexandra :-)

Holknytt

Det är så härligt i naturen nu. Koltrastarna sjunger sina vackra serenader
och Roger spelar fina melodier titt som tätt. Rödhakarnas sång är också
väldigt vacker.


Talgoxehonan Kicki, Rogers fru, jobbar på med att värma sina 8 ägg.
Hon är duktig och tar bara små pauser för att äta och umgås med Roger.
Jag har inte sett honom komma in i holken för att mata henne ännu.
Undrar när första ungen kommer att kläckas?

Följ gärna med på kameraholksidan:
http://www.toypudel.com/webcamfagelholk.htm

Vi sänder LIVE hela dagarna nu!


En svartvit flugsnappare har varit på visit och tittat igenom holkarna.
Vet inte om någon föll honom på näbben. Hans favoritholk från förra
året är skrotad och den närmast är bokad av blåmesar. Hoppas att han
kommer tillbaka för hans sång är så vacker och det är fint att se honom
sitta på grenen och sjunga. Det är en mycket vacker fågel tycker jag.


Titti flyger mot holken!


Titti tittar ut!


Titti hämtar små grenar till boet!


Titti flyger in med mossa!


Snabbt ut efter mer!

Titti kommer flygande med en stor mossbit men får inte in den genom hålet.
Hon måste fundera en stund innan hon försöker igen. Totte tittar in genom hålet
och undrar hur det går :-)

Blåmesen Titti har fallit för den vackra gula holken vid entrén. Jag tror nu
att det var henne som jag fotade i förra inlägget och som blev bortmotad av
talgoxen Roger. Hon har flugit in med lite bomaterial och synat ingångshålet
noga. Fästmannen Totte har suttit på en gren i närheten och hejat på :-).
Däremellan har holken till synes stått tom och när jag trott att den övergivits
så är hon där igen. Vet inte riktigt vad jag ska tro. Blåmesarna verkar snabba
på att provbygga i holkarna men sen om de verkligen bestämmer sig för den
är svårare att veta. Eftersom den står så nära matningen, på en stör, och där
det är liv och rörelse av andra fåglar trodde jag verkligen inte att någon
skulle vilja flytta in där.

Nyfikenheten blev för stor och när allt verkade lugnt gick jag ut och lyfte av
locket. Inuti fanns ett bo som var helt färdigbyggt med lite Blondie och Jamiepäls
som fyllning. Nu är det bara att hoppas att de bestämmer sig för att lägga ägg i
holken och jag lovar att jag inte ska kika in mer. Vill ju inte skrämma bort dem.


Lilla blåmesen syns till höger i bild!
Blåmeshonan tittar ut ur björkholken!


Liten fjäder i näbben!

Blåmesparet i björkholken flyger fortfarande in med lite fjädrar och annat
då och då. Jag har stått under holken och kan inte höra några ungar ännu.
Det dröjer nog inte länge innan det är larver och annat i näbbarna som de
flyger in med :-).


Rödhakehonan sitter vid ett bågnande matbord men vill inte äta själv.
Hon tjattrar efter hanen att han ska komma och mata henne :-)!


Rödhakehonan blir matad!


Hon gör sig liten och tigger mat!


Kan jag få lite mat?


Hanen pysslar med henne, matar och står i!

Jag ser en del fågelhonor av olika sorter som blir matade av sina hanar.
Rödhakar, talgoxar och blåmesar. Det kallas tydligen för lekmatning och
är värdefullt för honan eftersom hon behöver mycket extra protein inför
äggläggningen. Det verkar vara ett stadium efter att boet är lagt och innan
äggläggningen sätter fart som de sysslar med detta. Sött är det i vilket fall.


Titti gör sig liten och söt. Mata mig Totte!


Vill ha mat nu!


Titti kvittrar efter Totte!


Se så liten och hjälplös jag är!

Många småfåglar kommer och hämtar av pudelpälsen så det blir mjukt
och skönt för årets fågelungar :-).


Gråsparvshona med Blondiepäls i näbben!


Som en liten tomte! Blåmes med päls i näbben!

Oj, en sån spännande tid som kommer nu med alla nya fågelungar som kommer
att visas upp vid matplatsen. Nästa år blir det minst 3 holkar med kameror
i. Är ju så kul att få se det hela från insidan. Vi får tacka Roger och Kicki att de
ville flytta in i kameraholken som vi har i år!

På återhörande,
Alexandra :-)

RSS 2.0