Nya holkar samt holktömning

I slutet av sommaren var det dags att tömma holkarna.
 

Boet i björkholken var högt men som synes väldigt smalt till bredden. Mossa nederst och sen blandat med lite pudelpäls överst :-). Jag mätte holken och den var bara 9 cm. i diameter på bredaste stället och ännu smalare där ungarna höll till. De 6 blåmesungarna måste ha stått på varandra på slutet. Förstår inte hur de fick plats? Som tur var fanns det inga döda ungar så alla flög ut. Plats att flygträna hade de knappast. Jag tycker mycket om utseendet på denna holk men så smala holkar invändigt är inte bra för fåglarna. Det kan sluta i tragedier om ungarna får det för trångt och det är en stor kull.
 

I denna holken hade svartvit flugsnapparfamiljen sina ungar. Boet bestod mest av torra löv samt fjolårslöv och lite pinnar. Holken var ganska solkig så det var nog rätt många ungar där inne. En unge låg död i boet och den såg flygfärdig ut så något måste ha hänt den på slutet.
 
Så här lät det från holken nära utflygningen. Ungarna surrade som en gräshoppssvärm!
 

Talgoxeboet i "titta in holken".
 

Även här var det fodrat med Blondies vita päls :-).
 

5 ägg lades i holken!
 
Nu har vi skaffat nya bättre holkar med lite större boyta som är/ ska bli rovdjurssäkra.
 
Holkar från Vivara

#2 från vänster har ett integrerat skydd vid ingången. Den hänger nu där Kicki och
Roger hade
sin första kull. Holken med bark i fronten har ett hål som bara blåmesar
kan ta sig igenom. Den grön/vita träbetongholken hänger på garaget och är utbyggd
vid hålet för att förhindra boplundrare.
 

Gula holken vid matningen har fått en ny bottenplatta som är helt tät mot regn mm. Inflygningshålet har byggts ut som en liten balkong för att förhindra intrång från hackspetten.
 


På garageväggen, vid humlen, sitter en träbetongholk från Schwegler som är tänkt för rödhake, gärdsmyg, rödstjärt samt grå flugsnappare! Designen är helt annorlunda på denna holk. Den är långsmal och har en bottenplatta som ska locka fåglarna att bygga boet längre bak med tryggt avstånd från öppningarna. Blir spännande att se om någon vill flytta in där. Schwegler är ett gammalt välkänt märke på träbetongholkar ute i världen men finns inte att köpa i Sverige. Denna holk beställde jag från Tyskland.
 
 På återhörande,
Alexandra :-)

Fanny på utställning i Gubbängen SPK

Det är kul att få visa upp en fin veteran. Att pudlar kan hålla sig vackra och pigga långt upp i åren är Fanny ett levande bevis på. 9 ½ år är som tur är inte så gammalt för en liten pudel och vi hoppas att lillgumman får hänga med oss i många år ännu.
 
Cissie visade Fanny som vanligt på ett strålande sätt och BIS- 3 veteran blev resultatet! Fler bilder och kritiken finns på hemsidan.
 
Vi hade en skön eftermiddag i solen även om väntan blev lång på finalen.
 
Här kommer ett par bilder på Fanny:
 
 

Fanny vill ha lite ost! Hon fick en bit så klart. Se så sött hon ligger :love:,
 

 
På återhörande,
Alexandra :-)

Ny valphage!Blondie och Rosa provar hagen :-).
 
Vår nya engelska valphage har äntligen kommit och den verkar jättebra. Gedigen och stadig med många finesser.
 
Avdelaren i mitten kan tas bort och användas som ett inhopp till hagen istället för "stalldörren" och grinden. Grinden kan tas bort helt om man vill det.
 

Sektionerna kan lätt tas i sär och långsidan med grinden kan användas mellan två dörrar t.ex. för att stänga valpar ute från vardagsrummet eller annat rum. 
 


Sektionerna kan också avgränsa ett hörn av rummet och blir då en stabil avskild yta för en valplåda så övriga hundar inte kommer för nära.
En trådbur kan enkelt kopplas till ena kortsidan och stalldörren får då bilda resten av väggen mot långsidan. Då kan valparna få hela hagen att leka i och buren blir sovplats.

Nu är det slut med rangliga kompostnät som ändrar form på hagen när valparna hoppar upp mot den. Spjälorna är dessutom så smala att inga valphuvuden kan kilas emellan och hörnen sitter dikt an utan klämrisk för små tassar. Som extra bonus följde det med en kraftig plastbotten. Det kommer köksgolvet tacka för!
 
 
Bilder från internet
 
På återhörande,
Alexandra :-)

Blondie på date i Göteborg

 Vi tog snabbtåget till Göteborg med Blondie så hon fick gå på date. När tågen går som de ska är det väldigt smidigt att ta sig till västkusten från Stockholm.
 

Blondie var väldigt cool och kom snabbt till ro och vilade i sin väska.
 
 

Vi gick på Universeum och det var kul med alla djur som de har där. Hajarna simmade
över våra huvuden. Det var coot!
 
 

I regnskogen var det varmt och många olika sorters fåglar att beskåda.
 
På taket var det en dinosaurieutställning. De var mekaniska och riktigt fint gjorda med ljud och allt.
 

Tur att den inte var levande!
 
 
Vi tog en tur med en Paddan båt och fick åka under 20 broar. Det var kul att få se lite av Göteborg från vattnet. Guiden var mycket bra och berättade många intressanta saker om det vi såg längs vägen.
 
 
 
 
                                                                                                              Slussen
 
 
   
Sista bron kallades för osthyveln för den var så låg att alla ombord fick gå ur sina
stolar och
krypa ihop på golvet för att båten slulle kunna ta sig under. Det var lite kul :-).
 
Ostindienfararen Götheborg
 
   
Hotellet kallas för lipstick, hus som ser ut som ett skepp, Maritiman och SVT huset som har formen av en Hasselbladskamera!
 
Vandrarhem
 
 
Huset längst till höger håller på att sjunka ner i leran!
 

Götaverken
 
 
 
Amerikaskjulet varifrån båtarna till Amerika avgick, flera broar passerades på vägen tillbaka. En rest av göteborgs fästning.
 

Feskekörka
 
En del broar gick att svänga åt sidan för större båtar.
 

   
 
 
 
Utsikt från hotellfönstret. Kul med ett centrum där hundar är välkomna.
 

Blondie tyckte om att gå runt i butikerna!
 
 
 
 
 
 
 
Blondie framför tåget!
 
 

Blondie satt fint i väskan på vägen hem också.
 
Nu håller vi tummarna för att det blir små vita toyvalpar i slutet av oktober!
 
På återhörande,
Alexandra :-)
 
 
 

Putte äter från träsleven!

Ekorren Putte är den enda som har svart svans och  därför lätt att känna igen. Han är dessutom väldigt punktlig. Han kommer alltid en sväng kring 17. 30 och vill äta en bit innan kvällen. Sitt namn fick han därför att han  var den förste att kunna öppna ekorrmataren :-).
 
Putte är nästan tam och jag kan gå och pyssla i närheten samtidigt som jag pratar med honom. Det syns att han lyssnar :-). Putte är dominant och jagar alltid de andra ekorrarna på flykten. Ibland blir han riktigt sur och då kan jakten på rivalen gå upp och ner genom träden och ibland flera träd bort innan han återvänder. Sista tiden har här ofta varit 3 ekorrar åt gången som söker föda. Det får ju bara plats en åt gången vid ekorrmataren så de andra får leta på marken eller försöka få ut något ätbart ur fågelautomaterna med nät runt. Det går inte så bra. Efter lille Nicke nyfiken så har ingen annan lyckats ta sig genom maskorna dit.
 
Putte är en av de ekorrar som varit här längst och eftersom han verkar ganska orädd och nästan tam så tänkte jag prova att mata honom från en slev.
 
 I första försöket hade jag hasselnötter med skal på men dem nosade han bara på. Inte värt besväret tydligen. Det ser ut som att han undrar vad jag håller på med :-).
 
Här gick det bättre. Putte tar en bit mandel från sleven!
 
Putte har också börjat att samla nötter inför vintern. Han fyller upp hela munnen med 5-7 stycken och sen springer han iväg. Hoppas att han minns var han gömmer dem för här måste mataren fyllas på väldigt ofta nu.
 

Här smyger Putte på mig i början av sommaren! Jag höll på med att fota fåglar när jag hörde att det prasslade lite i trädet ovanför mitt huvud. Då satt han där och betraktade mig.
 

Vi var väldigt nära varann.
 
På återhörande,
Alexandra :-)

RSS 2.0