Holknytt mm.

Här kommer en rolig nyhet. Vi har ett fullt mossbo i träbetongholken som sitter på garaget!! Yippiee! Vi ska försöka få in en dator dit och i den holken har vi Kicki och Rogers IR kamera från förra året. Utan ljud men bild är det viktigaste. Skogsholken var f.f. tom men där får vi hoppas att sv/vita flugsnapparen flyttar in i maj. Den fågeln räknas till holkbyggaren nummer ett och den motar gärna bort talgoxar och blåmesar från deras bon även om de både har ägg och ungar så det är bäst att se till att ha en holk reserverad för denna vackra flyttfågel. Förra året tejpade vi över hålet på en holk som sedan sv/vita flugsnapparen villigt flyttade in i. Det är en lurig fågel som kan ha flera holkar med honor i men han hjälper sen bara den första "frun" med uppfödningen av ungarna.
 

Titti har jobbat på bra inne i holken med att  bygga sitt bo. Här syns det att vi byggt på holköppningen.
 
Så fint hus hon har! Blåmesar hör till mina favoritfåglar.
Titti med näbben full av mossa!


Suddig bild på Tina
 
Stort slagsmål har det varit i Tinas holk under eftermiddagen när en konkurrerande talgoxehona flög in. Jag fann ingen annan råd än att springa ut och slå på holken och då flög den ena ut :0. Hjälp vad de skrek, vart alldeles tagen efteråt. Tina såg chockad ut och det kan jag förstå. Hon putsade sig och sov sen en stund. Sen flög hon ut och har tillbringat tiden efter det med att städa bort en del av dunet från den främmande honan. Jag såg lite dun innan detta hände så kanske de redan hade haft en fajt i holken? Hoppas nu att den som förlorade kan hålla sig borta. Vi har fortfarande tomma holkar men denna holk verkar väldigt populär.
 
Livet i holkarna kan följas här: http://www.toypudel.com/webcamfagelholk.htm. Välkommen!
 
 
Många flyttfåglar har nu kommit. Rödhaken har inrättat sitt revir och han sjunger så vackert både på dagar och kvällar.


Bofink

Bofinkar, ringduvor och en vacker taltrast har också kommit på besök.
 

Den pigga trädkryparen har också dykt upp! Den är så kul att titta på där den scannar av trädet från rot till topp efter insekter.
Jag tycker att vi har väldigt många koltrastar. Under vintern var här 3 stycken, 2 hanar och 1 hona men nu är de betydligt fler. De förgyller verkligen tillvaron med sin sköna sång om kvällarna långt efter att det blivit mörkt. Jag har lagt en korg ovanpå en avlång ganska lågt sittande holk täckt av humle som skulle kunna passa för dem att bygga i.

Nu när bobyggandet har satt fart så ska jag ändra alla matarna till burmodellen. Jag vill inte ha jagande skogstokiga hackspettar som vi hade i fjol. Lika bra att de vänjer sig av med att komma och äta här innan deras ungar har kläckts. För er som inte följde bloggen förra året kan jag berätta att hackspettarna jagade småfåglarna runt fågelmatarna. De försökte få tag i dem för att föda sina ungar. Det var ingen rolig syn och det var därför jag skaffade matare med skyddsburar så småfåglarna kunde äta utan att kunna bli tagna. De små fåglarna lärde sig snabbt att ta sig innanför nätet för att nå maten.
 
För att hjälpa småfåglarna om det skulle bli regn och kallt ska vi i år även bjuda på energi pellets med insekter och mjölmask som de kan mata sina ungar med. Vad gör man inte för sina bevingade vänner :-).
 
På återhörande,
Alexandra :-)
 
 

Fåglar i holkarna!

Vågar man hoppas att våren är här nu? I går var en underbar dag med sol och +10 grader.
I dag bara +4 och regn.

 
 
Penséerna som jag inte kunde motstå för ett par dagar sedan fick vara ute i natt för första gången. I landet har lila och gula krokusar vågat sig fram och jag har också sett snödroppar.
 
Fåglarna visar gott mod och i den gula holken vid entrén har blåmesarna Titti och Totte installerat sig som det verkar och även fått in lite mossa. Titti är inne många gånger per dag och pickar, stökar runt och testar om holken ska hålla för hennes ungar att utvecklas i.
"Titti: Jag har ju sagt att du ska torka fötterna innan du kliver in"

"Titti: Jag försöker faktiskt städa här"


"Totte: Ja, ja lugn och fin. Jag ska tänka på det. Jag ville bara hjälpa till lite."

Totte kommer också in ibland och om ljudet är på så är det ett väldigt tjatter dem emellan. Kul att lyssna på :). Vi sänder LIVE därifrån flera gånger per dag: http://www.toypudel.com/webcamfagelholk.htm
 
I den nya holken på södergaveln har Kicki sovit varje natt hela vintern. Nu har aktiviteten ökat även där och i går såg jag den första mossan i holken! Denna holk har ett inbyggt rovdjursskydd så där kommer inte hacke ha något att hämta i år- skönt!
 
Alla våra holkar har numera skydd mot rovdjur så vi hoppas på en lugn säsong gällande närgångna hackspettar mm.
 
På återhörande,
Alexandra :-)

RSS 2.0