NärCon 2013

Just nu pågår NärCon i Linköping. Det är ett anime- och spelkonvent som är i fyra dagar. Kön ringlade lång vid insläppet och efter att ha kollat att ungdomarna kommit in ordentligt bar det av hemåt. Verkade lite kul och av rapporterna att döma är NärCon så nära himmelriket man kan komma *ler*. Det var nog svettigt i dräkterna för ute var det ca. 28 grader varmt. Jag tog lite bilder från utsidan:
 

På återhörande,
Alexandra :-)

Talgoxeungarna som lämnat holken och andra fågelungar

Tinas och Tobias 5 ungar lämnade holken den 19 och 20 juni. Det är inte lätt att få se när ungarna flyger ut eftersom de oftast gör det väldigt tidigt på morgonen. Ibland bara ett litet tag efter att det blivit ljust. I denna kull gav sig första ungen av strax före 7:00 precis innan jag fick fast videokameran på stativet. Tvåan och trean blev filmade och kan ses längre ner på sidan. Fyran och femman kom fram till hålet flera gånger under dagen men vågade inte språnget. Föräldrarna kom och lockade samt gav dem mat då och då men mest var de ensamma och mycket rastlösa. När mörkret kom var de ensamma i holken och när jag tittade på sändningen 7:00 dagen efter var de redan utflugna. Tur att de vågade sig ut till slut.
 
Här kommer nu många bilder från talgoxekull 2:
 
Hej jag är nummer ett och jag är nyfiken...
 
 
Om man skulle försöka flyga lite....
 
Mamma, pappa nu kommer jag!
 
Kom du bara, vi väntar på dig här!
 
Tvåan tittar ut....
 
Mamma, pappa var är ni?
 
Här är jag...kom nu!
 
Nej, jag vågar inte....
 
Det är så högt...
 
Det ser spännande ut...
 
Jag kan flyga!!
 
Trean kom efter en liten stund!
 
Är jag sötast i stan eller?
 
Det här ska jag nog greja...
 
Åhej, vad jag kan...
 
Se sån stil jag har!
 
Unge fyra tittade ut lite snabbt men bestämde sig för att detta inte var rätt dag att ge sig ut på äventyr :-)
 
Då tittade lilla femman ut...
 
oj vad högt upp jag är....
 
Undrar var mina syskon tog vägen?
 
Jag hör dem tjattra där någonstans.
 
Jag tror att jag sitter fast!
 
Det verkar lite läskigt det här....
 
Jag tror att jag väntar till i morgon!
 
Se filmen där tvåan och trean flyger ut! Fyran tittar fram på slutet!
 
I år har jag sett många fågelungar av alla de sorter så det verkar ha varit ett lyckat år för småfåglarna. Pilfinkarna har rekordet i antal ungar men en hel del talgoxeungar, gråsparvsungar, grönfinksungar och ett par blåmesungar också.
 

Blåmesunge som fått en bit talgboll!
 
Så söt!
 
 
   
Söta blåmes- pilfinks- och gråsparvsungar!
 
Halvan har hämtat en läckerbit :-)
 
Helan?
 
Halvan?
 
 
     
 
Talgoxeungar och grönfinksunge.
 
Se en mycket hungrig talgoxeunge bli matad av sin duktiga förälder!
 
 En söt nötväckaunge...
 
 ...som visades upp av sin förälder!
 
Nötväckans ungar ser man inte så ofta.
 
Lite extra kul med sädesärlorna som matar sina ungar på vår gräsmatta. Vi brukar inte ha sädesärlor här men i år har vi två små söta ungar.
 
 Söt sädesärlaunge!
 
 
 
 
Hackspettsunge som blir matad! Hackspettarna kan vara besvärliga mot småfåglarna när de har ungar i boet men deras ungar är ju gulliga.
 
2 hackspettsungar kommer till matningen och de verkar inte ha riktig koll på flygtekniken. En av dem tjongade in i ett fönster på övervåningen där jag stod och tittade ut. Det blev en rejäl smäll men den skakade på sig och flög vidare. I köksfönstret har också en hackspettsunge krockat men den klarade sig också. Grannarna fick se en hackspett ramla ner från skyn och kom för att rådfråga och när de skulle bära över den till en korg så kvicknade den till och flög iväg. En vuxen hackspett som inte hade lika stor tur hittades dock död häromdagen hos grannarna.
 
Inga par har gjort någon omhäckning i år vad jag har kunnat se. Häckande rödstjärtar och rödhakar har jag sett en bit härifrån. Även många koltrastar som fyller näbbarna med mask och flyger iväg.
 
På återhörande,
Alexandra :-)

RSS 2.0