Holknytt mm.

 
 
Nu tycker jag att vi kan säga att sommaren kommit, i alla fall försommaren. Ljumma vindar och lätt sommarregn även om det har blåst otroligt hårt i ett par dagar. Holkarna har vinglat hit och dit. Särskilt Tittis som står på en stolpe men även Tinas på björken har vinglat betänkligt. De har inte blåst ner som tur är.
 
Blåmesen Titti matar på och har vad jag kan se fortfarande alla 10 i livet. Hon kommer troligtvis inte kunna ge dem tillräckligt med mat då hon är ensam att både värma och mata dem. Blåmesar lägger ofta många ägg, 10-12 är inte ovanligt, och de kläcks oftast under minst två dagars tid. Det gör att en del av ungarna naturligt är mindre och honan väljer då att inte mata dessa om hon är ensam. Det ökar chanserna för de lite större ungarna att klara sig.
 
Ca. 20 procent av blåmeshanarna är polygyna och ca. 35 procent av honorna lever i sådana partnerskap enligt expertisen. Att en blåmeshona får sköta skötseln själv är alltså inte helt ovanligt men ändå jobbigt för henne så klart. Senast i dag såg jag när Titti träffade på Totte i körsbärsträdet och hon gick ner i samma lekinvitställning som när de parade sig med utsträckta darrande vingar. Totte bara ignorerade henne och flög i väg med Titti snabbt flygande efter. Fräckt! Inget ansvarstagande där inte. Titti kom snabbt tillbaka med en ny liten larv i munnen till ungarna. Jag blir riktigt rörd av att se hennes flit. Hoppas att det kommer att gå vägen för henne att föda upp några ungar tills de blir flygga.
 
De 200 gram mjölmask som jag köpte från Vivara, mini och vanlig, har nu kommit väl till pass. När de kom var det med viss skräck som jag öppnade kartongen och såg plastförpackningarna med sitt krälande innehåll. De har förvarats svalt och i förrgår fyllde jag mataren för första gången. Det gick bättre än jag trodde att det skulle göra och resterande gäng i plastburken fick lite vetekli som mat och ett par droppar vatten. De första fåglarna som flög in genom matarens skyddsbur stannade upp och stirrade på maskarna. De åkte snabbt därifrån utan någon mask i näbben. De ville antagligen ha läckerbitarna som jag haft till dem där innan och maskar var inte vad de väntat sig. Nu är det en strid ström av både talgoxar och nötväckor som glatt fyller näbbarna. Talgoxarna tar bara en i taget medan nötväckorna tar flera.
 

Mirre med mask i näbben!
Bråttom till ungarna!

 
Lilla talgoxen Mirre verkar extra glad över stödmatningen nu när Robban försvunnit ur bilden och hon både äter själv samt matar de två ungar hon har kvar i strid ström.

Mirre på väg mot holken med en spindel?
 

En sur en som inte når maten längre!
 
Talgoxen Tinas ägg kommer att kläckas vilken dag som helst nu. Kanske i morgon?
 
På återhörande,
Alexandra :-)

Valparna 3 veckor gamla

Det har hänt en hel del under veckan som gått. Valparnas ögon har öppnats och de blev jättesöta så klart. Björne och Tjorven (tik 2) öppnade ögonen 2 veckor och 2 dagar gamla. Lilla Winry (tik 1) öppnade dem dagen efter. 
I går på 3 veckors dagen blev de vägda och Tjorven var tyngst med sina 564 gram, Björne vägde 554 gram och Winry 548 gram.
 
Alla tre har börjat komma upp på benen och de vinglar omkring i valplådan. Björne märker direkt när jag närmar mig lådan. De har fått smakportioner av köttfärs/ solrosolja/ äggula sedan lite drygt 1 vecka och det behövdes bara en matning för att de skulle älska det. Särskilt Tjorven hugger mot mina fingrar och vill ha så mycket som hon får. Inga tveksamheter där inte och även om jag inte har mat med mig så suger hon och letar efter köttfärsen när jag bär upp henne :-).
 
Äntligen är de nu 3 veckor gamla och får börja bäras upp och gosas med. De fick sitta i soffan en stund på kvällen och det tyckte de var kul men Rosa gillade det inte alls. Hon hade fullt sjå att hålla övriga hundar på avstånd. Lilla Greta blev alldeles till sig och ville sniffa. Tamis och Blondie likaså men de får vänta lite till innan de får komma nära. Blondie sitter ofta och suktar, smågnällande, utanför avspärrningen till valplådan. Hon skulle gärna ta över Rosas valpar om hon fick. Ju yngre de är desto bättre tycker hon.
 
I veckan som kommer ska smakportionerna ökas med 1 mål till. Det kommer Tjorven älska :-). Valparnas pälsar växer på bra och en nosklippning börjar bli dags. Ska bli spännande att se hur de ser ut då. Efter det väntar första badet.
 
Här kommer lite bilder från veckan:
 
Rosa ligger ofta och softar på rygg och nu är valparna så stora att de med lätthet kan dia ändå. En valp ligger bakom svansen.
 
Winry, tik 1, är en riktig sötnos!
 
Tjorven, tik 2, är också väldigt söt!
 
Tjorven letar efter köttfärs!
 
Björne blev bra på alla bilder. Bruna valpar är lättare att fota än svarta.

Lille prinsen!

Söt!

Gullpojken!
 
På återhörande,
Alexandra :-)
 
 

Valparna 2 veckor gamla!

Allt är bra med Rosa och valparna. De små diar med god aptit och har ökat bra i vikt under veckan som gått. Tik ett vägde 348 gram, tik två 396 gram och lille brun 358 gram! Lika till typ och storlek.
 
I dag fick de flytta in i en valplåda som vi har i allrummet med ordentlig hage runt för att hålla borta husets övriga hundar. Stella var ändå snabb att hoppa in och hälsa på nykomlingarna. Det tyckte Rosa var lite för tidigt så hon fräste åt tamis som fick loma därifrån. Stella får leka med dem senare när de är i köket.
 
I dag blev valparna avmaskade för första gången och de fick klorna klippta. Det gick bra. Jag har sett att Rosa blivit lite riven på juvret och det är inte skönt för henne så det gäller att klippa valpklorna varje vecka.
 
Ögonen kommer att öppnas när som helst och det ska bli kul att få se hur de ser ut. Valparna har mycket vackra huvuden och pälsarna är tjocka samt glänsande. Rosa är mycket mån om sina valpar och hon tillbringar fortfarande en stor del av dygnet hos dem. Hon matar, tvättar och pysslar med dem.
 
Här kommer lite foton från 2 veckors dagen. Titta och njut av juvelerna:
 
Matstund! Se så stora de har blivit!

Mysstund i lådan. En valp bakom huvudet, en på frambenet och lille brun på rygg!

Lille brun har börjat sova på rygg precis som mamma Rosa!

Gäsp! Tik 1 till vänster.

 Sötaste valparna! Tik 1, tik 2 och lille brun!
 
 
På återhörande,
Alexandra :-)

Vi har fått fågelungar samt holknytt!

 
I dag kläcktes 5 av talgoxen Mirres ägg och ut kom ett gäng trattisar. Nykläckta fågelungar ser ut som Gremlins men de utvecklas snabbt och när fjädrarna kommer blir de riktigt söta.
 
Robban är en duktig pappa som flyger in med mat till ungarna. När Mirre värmer småttingarna så kommer han också in med mat som hon fördelar till ungarna.
 
Hoppas att det finns nog med larver i naturen nu till fågelungarna denna sena vår. Jag har lagt in en beställning på insektspellets och levande mjölmaskar om det blir bakslag i vädret. De kommer att serveras i en skyddsbur dit bara småfåglarna får tillträde. I år är vi väl förberedda!
 
Talgoxen Tina verkar ha lagt ägg i skogsholken. När hon kommer in för natten så rullar hon på något djupt nere i boet. Vi får hålla oss till tåls ett tag till men man är ju nyfiken.
 
 
 
 
 
 
Hon byggde boet med rekordfart. Efter två dagar var det nästan färdigt med mjukt foder av päls.
 
Svartvit flugsnapparen flög in i holken ett par gånger under förmiddagen när den stod tom. Tur att det inte blev slagsmål!
 
Här kommer en liten bildsvit från när han försökte få in sin hona i holken:
 
Titta vilken fin holk jag har hittat!
Kom och titta på den!
Jag ska visa dig!

Nej, jag är inte imponerad!
 
Aldrig att du får in mig där! Tyvärr så var hon mycket svårflörtad.
 
På denna film försöker svartvit flugsnapparhanen få in honan i holken men hon är kräsen och vill inte titta på den.
 
Blåmesen Titti har lagt 11 ägg och har börjat ruvningen. Där kommer det troligtvis bli en hel massa sötnosar som behöver mycket mat och omvårdnad av sina föräldrar när de kläckts. Totte flyger ofta fram till holköppningen och kollar om Titti är där inne.
 
På återhörande,
Alexandra :-)

Rosas valpar 1 vecka gamla!

Valparna äter varje vaken stund och där emellan sover de lugnt. De har ökat bra i vikt sin första vecka i livet och tik 1 vägde i dag 216 gram, tik 2, 242 gram och lille brun 188 gram. Tik 2 har nästan dubblat sin födelsevikt.
Rosa älskar att vara mamma och hon är så mån om sina små. Hon matar, tvättar och pysslar med dem. Nu har Rosa börjat vara lite med oss andra också och i dag låg hon och solade på altanen en stund. Hon har en glupande aptit och hur mycket mjölk som helst så det är inte underligt att hennes valpar ökat så bra i vikt.
 
I morgon ska de få sina klor klippta för första gången.
 
På återhörande,
Alexandra :-)

Holknytt mm.

Skogen ljuder av skön fågelsång och det är underbart att få se den skira grönskan som exploderar på buskar samt träd. Småfåglarna har kommit en bit i sina respektive holkar.
 
I blåmesholken har Titti nu lagt 6 ägg!

I går såg det ut som om hon la sig till ro och ruvade en stund mitt på dagen. Totte kom också in och gav henne en bit mat :-). Omtänksamt av honom.
 
Jag tyckte mig se en liten vilostund även i dag mitt på dagen men det kanske inte betyder att ruvningen har startat? Vi får se om det blir fler ägg.
 
Titti flyger fortfarande in med lite pynt, mjuka fjädrar och i går en rosa påskfjäder. Fint ska det vara :-).
 

Det här har i alla fall aldrig jag sett förut, en blåmesparning! Titti och Totte har en träff i bigarråträdet!
 
Talgoxen Mirre ruvar på och vid ett par tillfällen har svartvita flugsnapparen tittat in genom holköppningen och letat efter husrum. Då har hon gått i försvarsställning och motat bort honom. Snart är det dags för talgoxeungarna att kläckas. Ruvningen varar normalt i 12-15 dagar och Mirre började ruva den 2 maj.

Fin bild på Mirre! Vacker talgoxe!

Robban är också en snygging!
 

Robban och Mirre i trädet!
 
 
 Talgoxen Robban sjunger för Mirre som ruvar i holken!
 

Flugis spanar utanför Mirres holk!

Vacker fågel!

Svartvita flugsnapparen har varit inne i flera av de tomma holkarna men han missade chans på den ena i dag. Skogsholken som Johan byggt pryder sin plats på björken där blåmesarna hade en kull förra året. Hålet var till en början gjort för blåmesar men successivt har vi gjort det större. Ändå har ingen visat intresse för den men då vi gjorde hålet så stort som 3.4 cm blev den intressant. På fronten sitter det en bit tall (bak) som gör att inflygningshålet blir ganska djupt för att hålla hackspetten på tryggt avstånd. Det behövdes tydligen ett bredare hål för att de skulle klara av att ta sig in.

I dag såg jag att talgoxarna Tina och Totte fastnat för denna holk och de började bygga sitt bo direkt. Hela dagen har Tina flugit in med mossa ivrigt påhejad av Tobias som också flög med in ibland. Flugis kom senare under dagen och visade förnyat intresse men då flög Tina in som ett jehu och visade att här var det minsann redan uthyrt ;-). Foton och en liten film på Tina och Tobias kommer snart!
 
Undrar om flugis kommer få någon dam i år? Två holkar finns kvar på husväggen om han får napp.
 
En taltrast besökte oss men den blev snabbt bortmotad av koltrastarna!


Så fin fågel!
 
Det är kul med en kamera som kan zooma mycket. Jag såg en fågel högt upp i trädtopparna men kunde naturligtvis inte se vad det var på så långt håll.
 
Jag zoomade in och fick se att det var en stenknäck! Lite kul :-).
 
På återhörande,
Alexandra :-)
 

Rosa har fått valpar!

I lördags kväll tyckte Rosa att det var dags för valparna att komma till världen. Det var en odramatisk förlossning och de tre ljuvliga valparna föddes inom en timme. Först ut var en liten söt svart tikvalp på 114 gram! Sen kom en liten brun hanvalp på 104 gram och sist en vacker svart tikvalp på 122 gram! Riktiga småttingar med långa halsar, vackra huvuden och välvinklade bakben. Som tur är så har deras mamma Rosa massor av fet mjölk så de ökade på bra i vikt från början. I dag på den femte levnadsdagen vägde tik 1: 168 gram, hanen: 148 gram och tik 2: 186 gram! Nu är de runda om magarna, pälsarna blänker och har redan blivit vågiga.
 
Här kommer lite bilder på Rosas trillingar:
 
Nyfödda och fortfarande blöta. Hanen, tik 2 och tik 1 diar!
 
Duktiga Rosa med sina nyfödda små!
 
Valparna ½ dygn gamla. De äter nästan hela tiden och sover där emellan. Rosas mjölkbar är öppen dygnet runt och här ser man vilken skön stil de har när de diar. Fotot är överexponerat, men får duga
 
1 dag gamla. Tik 2 och lille brun vilar på tik 1!
 
Tik 1 på dag 5! Sötnosen!


Lille hanen på dag 5! En liten chokladprins :love:
 
Söta tik 2 på dag 5!
 
Hela familjen samlad! Här syns det tydligt vad trinda och goa valparna har blivit. Pälsarna blänker och är redan vågiga! Rosa är precis som vanligt, glad och livfull, även när hon har valpar. Hon hälsar glatt på husets övriga hundar och har lika mycket tålamod med valpen Greta som innan hon födde sina egna. Rosa är en riktig praktmamma.
 
På återhörande,
Alexandra :-)
 

Blondie i DN + bild från Västerås SKK

 Blondie har varit i morgontidningen!
 
Blondie var i Dagens nyheter på baksidan av Kultur och nöjen 30 mars 2013. Temat var hundskuggor :-).
 

Sen en bild från Västerås i helgen där Blondie blev Bästa tik och BIM! Foto: Lotta.
Tack igen Johanna för klippning och handling!
 
På återhörande,
Alexandra

I väntans tider....

Vi väntar och väntar men inga valpar har kommit ännu. Rosa stönar och stånkar. Vilar mycket platt på mage med huvudet mellan frambenen. Solar på altanen på fårskinnet med Greta och går små rundor på tomten. Hon sover mycket. Rosa får bara fin mat som köttfärs, färskfoder, kokt kyckling och kokt ägg. Innan läggdags slinker lite valpfoderkulor ner också. Hon får inte i sig några större mängder men tillräckligt.
 
Vi har haft huset fullt med ungdomar sena kvällar sista tiden som håller på med filmprojekt. Tamis har fått agera statisthund och det tyckte hon var kul :-). Greta gillar uppmärksamheten hon får och hon tar gärna en lekstund.
 
I holkarna har det hänt en del. I blåmesholken pyntar Titti med pudelpäls och vackra fjädrar. Första ägget borde komma vilken dag som helst nu. I talgoxeholken ruvar Mirre på de 7 äggen. Följ med i fågelholkarna här:
http://www.toypudel.com/webcamfagelholk.htm Riktigt kul blir det sen när äggen har kläckts och föräldrarna får mata sina hungriga ungar i skytteltrafik!
 
Jag har spelat in talgoxen Robban när han sjunger för Mirre. Det får ni se i ett senare inlägg. Foton på Mirre och Robban har jag också lyckats ta.
 
Vi har haft fint besök av en svartvit flugsnapparhane men jag har inte sett honom på ett par dagar nu så han kanske aldrig hittade en hona? Förra året fick han napp och födde upp en fin kull i en av holkarna. Andra år har jag bara sett honom sjunga.  Svartvit flugsnapparhanen kan vara en liten luring och ha två honor på en gång i varsin holk. Hona 1 hjälper han sen med ungarna medan hona 2 får klara den svåra uppgiften ensam.
Foton på flugsnapparen kommer också i ett senare inlägg.
 
Här kommer många bilder på den blivande mamman:
 
Rosa i v. 8 myser i soffan! Nybadad och klippt inför förlossningen.

Sötaste Rosa i v. 8

Vår vackra prinsessa!Rosa i v. 9 njuter i solen på altanen! Hon har sällskap av Blondie och Greta.


Rosa och Greta solar gärna liggandes på fårfällen!

Söta Rosa!
Rosa och Greta i går!

 
Rosa vilar bredvid valplådan!
 
På återhörande,
Alexandra :-)
 
 

RSS 2.0