Aktivitet i holkarna, ekorrebo mm.

Det är inte lätt att hänga med i svängarna när det gäller paxning av holkar i fågelvärlden.
Just nu sover en talgoxehona över i högra holken på södergaveln. Hon flyger in någon gång under dagen också, städar och hackar i träet.
 
Blåmesarna verkar ha bestämt sig för den nya holken som hänger i äppelträdet. Där är det stor aktivitet under dagen och en hel del mossa har redan flugits in. Honan sitter ofta på närmsta grenen utanför och vaktar den mot inkräktare. Hela vintern har en talgoxe sovit där på nätterna och det fortsätter den att göra. I går när blåmeshonan fortfarande satt utanför när det skymde så trodde jag att det skulle bli en fight men det var inget som märktes från insidan av holken. Vid samma tid som vanligt flög talgoxen in och han/hon ser mer och mer förvånad ut för varje dag att där ligger så mycket mossa. Nu tycker jag att det är dags för honom/ henne att fatta vinken och att sluta kacka i blåmesarnas bo ;-). Vi sänder dagtid från denna holk: http://www.toypudel.com/webcamfagelholk.htm
 
I den gula holken vid entrén är det en och annan blåmes och  talgoxe som flyger in under dagen och pickar runt lite. Talgoxehonan som sov där på nätterna har försvunnit. Kanske att det är hon som nu sover i holken på södergaveln?
 
Utanför träbetongholken på garaget har jag sett ett talgoxepar flyga in och även sitta utanför i syrenen. Där har inte datorn kopplats in ännu men om de fortsatt visar intresse så gör vi det snart.
 
Björkholken hoppas jag förblir tom tills svartvita flugsnapparen kommer i slutet av april/ början på maj. Om vi har tur så lyckas han få sin hona att acceptera holken i år.
 
När man betraktar fåglarna så ser man att de beter sig ganska lika när de går på holkvisning. Ofta är det hanen som flyger in ivrigt lockande på sin hona med höga pip. När hon flyger in så flyger han snabbt ut igen. Om inte honan gillar holken så flyger de till nästa.
 
Talgoxeparen är rätt sluga. De kan ha varsin holk som de sover över i och även kollar till ett par gånger under dagtid att de är tomma. Sen bygger de boet i en helt annan holk. Allt för att få så mycket fördelar som möjligt med god tillgång av insekter till ungarna och slippa konkurrens av grannar.
 
Våren segar sig fram med kalla vindar och ca. 7-10 plusgrader. Fler och fler flyttfåglar dyker upp och det är roligt att få se dem igen. Så smarta de är som vistas i varma land under vinterhalvåret.
Ringduvor, bofinkar och rödhakar har kommit till matningen. Här har varit många fler koltrastar under vintern än det brukar. De har nu börjat sitta i träden och sjunga sin vackra vårserenad.
 
I går såg jag att ekorren Petronella byggt ett bo alldeles utanför vår trädgård mot skogsdungen. Hon hämtade bomaterial och klättrade med munnen full uppför den höga tallen. Var hon byggt sitt bo var mycket svårt att se för tallen är verkligen hög men jag misstänker att det är i hålet som är under en död gren halvvägs upp mot tallkronan. Fortsättning följer.
 
Nu har utflygningen av de 5 söta talgoxeungarna från björkholken 2013 blivit en film. Det tog 2 dagar innan alla flugit ut:
 
 
Här kommer lite foton på våra bevingade vänner och rödpälsen Petronella:
 
Hoppas hacke sköter sig när häckningen startar. Han brukar vara fräck.
 
 Han är vacker att titta på.
 
 
Herr och fru domherre!
 
Domherren har fina färger.
 
 
Rödhaken är en av mina favoriter. Så näpen.
 
 
 
 
 
  
 

Aspiranten på garageholken?


Hoppas hon flyttar in där!
 
 
Lilla Åsa som kämpar på med mossan! Blåmesar är också favoriter.
Så små och tuffa fåglar.
 

Petronella har bra grepp i barken!
 

Full fart ner mot marken!
 

Jag trodde att hon skulle ta lite pudelpäls som jag har hängande i en talgbollsmatare men
det ville hon inte ta när jag tittade på.
 

Söta Petronella.
 

Petronella med en stor mjuk boll till sitt rede!
 

Det vita kanske är lite Blondiepäls?
 

Hon satte av i full karriär upp för den branta tallstammen!
 
Kanske att detta är hennes bo? Jag får stå på pass där sen.
 
På återhörande,
Alexandra :-)

Mellofinalen i Friends arena 8 mars

Det är nästan svårt att beskriva hur kul denna kväll var. Friends arena är en väldigt stor arena och med fyllda läktare ända upp under taket var det ca. 30000 personer som liksom vi kommit dit för att se och heja på sina favoriter. Vi satt på första läktaren precis bakom greenroom, nästan samma platser som förra året, så vi såg riktigt bra. Publiken värmdes upp med liveband och vi gjorde vågen flera gånger. Alltid lika kul men speciell på detta stora ställe. Det kändes verkligen som en stor våg som sköljde över arenan.
 
Kul att se alla festklädda människor i glittriga hattar, glittriga kläder, fjäderboor och peruker. Det var verkligen folkfest och party med många som stod på stolarna och dansade till låtarna.
 
Känslan var riktigt magisk och vi fick en minnesvärd kväll. Den här finalen innehöll i vårt tycke många bra låtar och vår favorit vann!!!
 
Här kommer lite bilder och filmer från kvällen. Fler filmer finns på min Youtubekanal:
 

Utanför arenan!
 
 
 
 
Charlotte Perelli i öppningsnumret!
 
Vackert med alla tända lampor från mobiler mm.
 
 
 
Kramkalas i greenroom efter att Sanna framfört sin låt!
 
Fina  färger!
Rösträkningen var spännande och Sanna vann med minsta möjliga marginal!
 
Sanna har vunnit och får sångfågeln halvvägs mot scenen av Robin Stjernberg!
 
 
Vi gick ner till greenroom när tvsändningen var slut!
 
Panetoz gör en selfie :-)!
 
Helena Paparizou!
 
YOHIO
 
Fredrik var glad och vinkade till oss!
 
Fredrik bjöd på "fredrikdansen" bara för oss!! Tack Fredrik :-)
 
Alcazar sjunger Blame it on the disco
 
YOHIO sjunger To the end
 
Helena Paparizou sjunger Survivor
 
Ace Wilder sjunger Busy doin' nothin'
 
ABBA medley i mellanakten.
 
Sanna Nielsen sjunger Undo när hon vunnit melodifestivalen!
 
På återhörande,
Alexandra :-)

Äntligen vår!

Snödroppar i trädgården, tusensköna som inte knäckts av vintern och fågelsång överallt. Talgoxar, blåmesar men även nötväckor går på "holkvisning" inför kommande häckning. Det är så kul att se hur de flyger in i holkarna för att se om den kan duga att bygga i. Ett par av holkarna har rörelsedetektorn igång och då kan jag se vilka som kommit på besök.
 
I gula holken vid entrén är det en söt talgoxehona som donar, städar och står i flera gånger på dagarna. På kvällen flyger hon in och övernattar. Ett blåmespar flyger också in där ibland men jag hoppas verkligen att talgoxen bestämmer sig för att börja bygga där så småningom för blåmesarna har aldrig lyckats få till några utflugna ungar i den holken. Blåmesarna kan ha den lilla egenheten att det som ser ut som ett troget blåmespar i början av bobygget och äggläggningen kan sluta med en ensam hona när äggen kläckts. Hanen  har då ytterligare en hona som han valt att hjälpa med ungarnas matning och den första honan lämnas åt sitt öde.
 
I en av holkarna på södergaveln har en annan talgoxehona visat stort intresse. Hon har städat holken och även övernnattat. Hon är lätt att känna igen på en trasig stjärtfjäder.
 
I skogsholken har ett nötväckepar med stort besvär pressat sig in ett flertal gånger. Det vore kul att få se nötväckor bygga bo och föda upp sina ungar men jag tror att holkarna här är lite för små för dem. En stareholk skulle vara bättre men eftersom vi har mycket hackspett här så vågar jag inte hänga upp såna holkar.
 
Det ska bli spännande att se vilka holkar som blir bebodda i år. Vi har 7 stycken uppsatta så förhoppningsvis finner svartvita flugsnapparen en som gillas när han kommer i maj. Förra året var det så nära att han fick in sin hona i skogsholken men det var ganska oroligt här då. Nötskrikor som skrek nära holken, kråkor och annat som jag tror skrämde henne.
 
I skogen har jag sett att rådjursflocken består av 1 ståtlig bock och 3 getter.
 
Eftersom våren är så tidig så kunde jag inte hålla mig ifrån att köpa säsongens första blommor. Med tanke på rådjursflocken blev det små söta penséer som ska hänga i amplar vid entrén.
 
Här kommer lite bilder:
 
 
Rådjuren är inte speciellt rädda.
 
 
Hela flocken!
 
Ny holk som hänger i största äppelträdet. Här har en talgoxe övervintrat!
 
En likadan holk på södergaveln. Här har det aldrig blivit någon häckning och tyvärr
tror jag
att fåglarna tycker att det är för nära matningen. Nu provar jag med en helt
annan typ av holk. Helst
ska holkar sättas upp redan på hösten för att fåglarna ska
få bekanta sig med dem i god tid innan
häckningen. Denna kom inte upp förrän nu i
mars så vi får se vad som händer i år. En talgoxe har
i alla fall varit in och kollat :-).
 
Vårens första blommor!
 
 
 Snödroppar!
 
Avslutar med foto på en tam!
 
En tam en som gnager lite!
 
Måste visa klänningen som en av döttrarna syr på nästan dag som natt! Tänk att ha
en sån talang!
Det ska bli en Ciel cosplay när den är klar med hatt, parasoll mm.
 
På återhörande,
Alexandra :-)

 

RSS 2.0