Nya holkar samt holktömning

I slutet av sommaren var det dags att tömma holkarna.
 

Boet i björkholken var högt men som synes väldigt smalt till bredden. Mossa nederst och sen blandat med lite pudelpäls överst :-). Jag mätte holken och den var bara 9 cm. i diameter på bredaste stället och ännu smalare där ungarna höll till. De 6 blåmesungarna måste ha stått på varandra på slutet. Förstår inte hur de fick plats? Som tur var fanns det inga döda ungar så alla flög ut. Plats att flygträna hade de knappast. Jag tycker mycket om utseendet på denna holk men så smala holkar invändigt är inte bra för fåglarna. Det kan sluta i tragedier om ungarna får det för trångt och det är en stor kull.
 

I denna holken hade svartvit flugsnapparfamiljen sina ungar. Boet bestod mest av torra löv samt fjolårslöv och lite pinnar. Holken var ganska solkig så det var nog rätt många ungar där inne. En unge låg död i boet och den såg flygfärdig ut så något måste ha hänt den på slutet.
 
Så här lät det från holken nära utflygningen. Ungarna surrade som en gräshoppssvärm!
 

Talgoxeboet i "titta in holken".
 

Även här var det fodrat med Blondies vita päls :-).
 

5 ägg lades i holken!
 
Nu har vi skaffat nya bättre holkar med lite större boyta som är/ ska bli rovdjurssäkra.
 
Holkar från Vivara

#2 från vänster har ett integrerat skydd vid ingången. Den hänger nu där Kicki och
Roger hade
sin första kull. Holken med bark i fronten har ett hål som bara blåmesar
kan ta sig igenom. Den grön/vita träbetongholken hänger på garaget och är utbyggd
vid hålet för att förhindra boplundrare.
 

Gula holken vid matningen har fått en ny bottenplatta som är helt tät mot regn mm. Inflygningshålet har byggts ut som en liten balkong för att förhindra intrång från hackspetten.
 


På garageväggen, vid humlen, sitter en träbetongholk från Schwegler som är tänkt för rödhake, gärdsmyg, rödstjärt samt grå flugsnappare! Designen är helt annorlunda på denna holk. Den är långsmal och har en bottenplatta som ska locka fåglarna att bygga boet längre bak med tryggt avstånd från öppningarna. Blir spännande att se om någon vill flytta in där. Schwegler är ett gammalt välkänt märke på träbetongholkar ute i världen men finns inte att köpa i Sverige. Denna holk beställde jag från Tyskland.
 
 På återhörande,
Alexandra :-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0