Aktivitet i holkarna, ekorrebo mm.

Det är inte lätt att hänga med i svängarna när det gäller paxning av holkar i fågelvärlden.
Just nu sover en talgoxehona över i högra holken på södergaveln. Hon flyger in någon gång under dagen också, städar och hackar i träet.
 
Blåmesarna verkar ha bestämt sig för den nya holken som hänger i äppelträdet. Där är det stor aktivitet under dagen och en hel del mossa har redan flugits in. Honan sitter ofta på närmsta grenen utanför och vaktar den mot inkräktare. Hela vintern har en talgoxe sovit där på nätterna och det fortsätter den att göra. I går när blåmeshonan fortfarande satt utanför när det skymde så trodde jag att det skulle bli en fight men det var inget som märktes från insidan av holken. Vid samma tid som vanligt flög talgoxen in och han/hon ser mer och mer förvånad ut för varje dag att där ligger så mycket mossa. Nu tycker jag att det är dags för honom/ henne att fatta vinken och att sluta kacka i blåmesarnas bo ;-). Vi sänder dagtid från denna holk: http://www.toypudel.com/webcamfagelholk.htm
 
I den gula holken vid entrén är det en och annan blåmes och  talgoxe som flyger in under dagen och pickar runt lite. Talgoxehonan som sov där på nätterna har försvunnit. Kanske att det är hon som nu sover i holken på södergaveln?
 
Utanför träbetongholken på garaget har jag sett ett talgoxepar flyga in och även sitta utanför i syrenen. Där har inte datorn kopplats in ännu men om de fortsatt visar intresse så gör vi det snart.
 
Björkholken hoppas jag förblir tom tills svartvita flugsnapparen kommer i slutet av april/ början på maj. Om vi har tur så lyckas han få sin hona att acceptera holken i år.
 
När man betraktar fåglarna så ser man att de beter sig ganska lika när de går på holkvisning. Ofta är det hanen som flyger in ivrigt lockande på sin hona med höga pip. När hon flyger in så flyger han snabbt ut igen. Om inte honan gillar holken så flyger de till nästa.
 
Talgoxeparen är rätt sluga. De kan ha varsin holk som de sover över i och även kollar till ett par gånger under dagtid att de är tomma. Sen bygger de boet i en helt annan holk. Allt för att få så mycket fördelar som möjligt med god tillgång av insekter till ungarna och slippa konkurrens av grannar.
 
Våren segar sig fram med kalla vindar och ca. 7-10 plusgrader. Fler och fler flyttfåglar dyker upp och det är roligt att få se dem igen. Så smarta de är som vistas i varma land under vinterhalvåret.
Ringduvor, bofinkar och rödhakar har kommit till matningen. Här har varit många fler koltrastar under vintern än det brukar. De har nu börjat sitta i träden och sjunga sin vackra vårserenad.
 
I går såg jag att ekorren Petronella byggt ett bo alldeles utanför vår trädgård mot skogsdungen. Hon hämtade bomaterial och klättrade med munnen full uppför den höga tallen. Var hon byggt sitt bo var mycket svårt att se för tallen är verkligen hög men jag misstänker att det är i hålet som är under en död gren halvvägs upp mot tallkronan. Fortsättning följer.
 
Nu har utflygningen av de 5 söta talgoxeungarna från björkholken 2013 blivit en film. Det tog 2 dagar innan alla flugit ut:
 
 
Här kommer lite foton på våra bevingade vänner och rödpälsen Petronella:
 
Hoppas hacke sköter sig när häckningen startar. Han brukar vara fräck.
 
 Han är vacker att titta på.
 
 
Herr och fru domherre!
 
Domherren har fina färger.
 
 
Rödhaken är en av mina favoriter. Så näpen.
 
 
 
 
 
  
 

Aspiranten på garageholken?


Hoppas hon flyttar in där!
 
 
Lilla Åsa som kämpar på med mossan! Blåmesar är också favoriter.
Så små och tuffa fåglar.
 

Petronella har bra grepp i barken!
 

Full fart ner mot marken!
 

Jag trodde att hon skulle ta lite pudelpäls som jag har hängande i en talgbollsmatare men
det ville hon inte ta när jag tittade på.
 

Söta Petronella.
 

Petronella med en stor mjuk boll till sitt rede!
 

Det vita kanske är lite Blondiepäls?
 

Hon satte av i full karriär upp för den branta tallstammen!
 
Kanske att detta är hennes bo? Jag får stå på pass där sen.
 
På återhörande,
Alexandra :-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0