Stellas valpar 8 veckor gamla

Den här veckan har lektioner i hundspråk stått på programmet och lärare har varit mamma Stella och husets övriga hundar. Det är alltid lika intressant att få se hur språket lärs ut och tränas på. Att ge sig och visa underkastelse har varit återkommande träning sista tiden och det kan ibland se lite bryskt ut men är en livsnödvändig kunskap för en liten valp. Den som för stunden är tuffast får mest "lektioner". Lottie kan göra små skutt som räven gör mot musen när hon vill få fart på valparna. Sen när de lärt sig vankas det gos, slickar och vanlig lek.
 
Stella är en mycket snäll och tålmodig mamma. Hon låter valparna stoppa ner hela huvudena i hennes skål utan att morra. Sen passar de på att få sig en slurk mjölk medan hon äter klart maten. Valparna får nu bara något enstaka dimål av sin mamma men det är mycket värdefullt för dem att få en liten slurk per dag tills de flyttar hemifrån.
De får 3-4 mål mat per dag. Färskfoder, hemlagad mat och torrfoder för valpar. När jag lagar till maten står de och hoppar nedanför. Jag visslar på ett speciellt sätt när de får sin mat. Den signalen kan man använda för inkallningen senare. De får då alltid en liten godbit när de kommer på visslingen.
 
Valphagen är fortfarande bara för nattsömnen. På morgonen blir man välkomnad av en liten kör som så snabbt som möjligt vill ut därifrån. De blir så glada och vill upp i famnen och gosa direkt. Särskilt Kim har lärt sig att hon kan klämma sig emellan kartongen som står i dörrhålet och sen har hon hela bottenvåningen att vara på. Eva står kvar och är ledsen för hon vill också ut. Om grinden samtidigt är stängd så kan Kim ändå klämma sig genom de spjälorna om hon tar sig förbi plastnätet som sitter där. En liten utbrytarprinsessa ;-).
När också Eva hjälpts ut så har de hur kul som helst. Ibland hittar jag dem på en kudde som ramlat ner från soffan. Där ligger de då tillsammans och biter på någon trofé som de hittat. Strumpor är favoritleksaken.
 
Utmärkande för dessa två prinsessor är att de älskar mänskligt sällskap. Så fort de får komma upp i famnen så blir de alldeles lugna och fullkomligt njuter. Om jag böjer mig ner för att hämta upp något så vips har de kravlat sig upp i knät.
 
I dag blev de vägda och Eva vägde 1020 gram och Kim 1150 gram. Eva är ca. 15.5 cm hög och Kim 16 cm.
 
I morgon ska de både badas och klippas och det ska bli spännande att se hur de ser ut under all päls. Fotografering står också på programmet. På tisdag ska de bli besiktigade, vaccinerade och ID-märkta med chip hos veterinären. Dit får de sitta i bur och åka bil.
 
I veckan kommer det många nya foton på sötnosarna och förhoppningsvis någon film också.
 
Här kommer ett par foton från första kontakten med snön. Det var helt OK, snön smakade gott och den gick fint att kissa på ;-).:
 
Eva och Kim undersöker det vita!
 
Spännande detta, Kim och Eva.
 

På återhörande,
Alexandra :-)
Trackback
RSS 2.0